Pál András kapta idén a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat

Írta: Thomas. Beküldve: Friss hírek

Pál András a rangos szakmai díjat a hétfői Téli rege-előadás végén vehette át - tájékoztatta az elismerést odaítélő kuratórium egyik tagja, Stuber Andrea színikritikus az MTI-t.

A Gábor Miklós-díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította 2000-ben, férje halála után két évvel. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelynek több mint tizenöt évig volt elnöke Koltai Tamás színikritikus. Jelenleg Ascher Tamás rendező vezeti a testületet, amelynek tagja Stuber Andrea mellett Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító és Spiró György író.

 
A Gábor Miklós-díjasok között van László Zsolt, Király Levente, az azóta elhunyt Herceg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza és egyetlen színésznőként Pogány Judit. Tavaly a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja, Bajomi Nagy György nyerte el a kitüntetést Gábor Miklós emblematikus szerepében, a Hamletben nyújtott alakításáért.

 A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás Hamlet-előadása címszereplőjeként ábrázolja. A több mint háromszázszor játszott előadásban Opheliát Vass Éva alakította.

A díj támogatója a Stalker Stúdió és a Summa Artium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely a pénzjutalmat biztosítja.

Pál András az első kaposvári színészosztályban végzett Babarczy László növendékeként, majd a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte pályáját 2006-ban. 2010 és 2013 között a Pesti Magyar Színház tagja volt, amelynek színiakadémiáján azóta is tanít.

Négy éve szerződött a Radnóti Színházhoz, s számos főszerepet eljátszott. Jelenleg a Futótűz, a Lear király, A párnaember, az Iván, a rettenet, a Buborékok, a Karamazov testvérek, a Vágyvillamos és a Téli rege című előadásában látható. Utóbbiban a féltékenységbe beleőrülő Leontes királyt formálja meg Valló Péter rendezésében.

A friss Gábor Miklós-díjas színész nem először részesül szakmai elismerésben: kétszer díjazták a POSZT-on, egyszer a vidéki színházak fesztiválján, valamint a Radnóti Színházban elnyerte a legjobb, majd a legkedveltebb színésznek járó elismerést is - idézik fel a közleményben.

(index.hu)

Adél utolsó turnéja?

Írta: Nemes Péter. Beküldve: Friss hírek

A mindössze huszonnyolc éves, de már Oscar-, Golden Globe-, valamint tizenötszörös Grammy-díjas angol énekesnő, zenész-dalszerző Adele érdekes kérdéseket vetett fel turnéjának új-zélandi, utolsó állomásán.

A két nagyobb és számos kisebb szigetből álló állam legnagyobb városában, Aucklandban adott koncerten az angol énekesnő ugyanis azt mondta a Mount Smart Stadium közönségének a New Zeland Heraldra hivatkozó BBC szerint, hogy „nem volt jó a turnén, nem tudom, hogy valaha turnézom-e még egyszer”. Azonban a közönségnek címezve azt is hozzátette: „Az egyetlen érv, hogy turnézzak, ti vagytok. De nem vagyok biztos benne, hogy ez az életem.” Majd elérzékenyült, és könnyeivel küszködve azt is elmondta, hogy ez volt a legnagyobb teljesítménye karrierje során, ami megváltoztatta az életét, és így már tudja, miért csinálta.

Paul McCartney and the Wings: ROCKSHOW 1975

Írta: Thomas. Beküldve: Friss hírek

Koncert-mozit ajánlunk: szeptember 13-án az Uránia nemzeti Film Palotában Paul McCartney & the Wings 1975-ös Rockshow című koncertjét vetítik, amely a sikerei csúcsán járó együttes, '75-ös Wings Over America turnéjáénak seattle-i állomásán készült.

A több mint 2 koncerten, olyan ismert dalok hangzanak el, mint a Live And Let Die, a My Love, a Let 'Em In vagy a Yesterday. Előzetes, tracklist a video alatt.

Újra színpadra léphet Lópici Gáspár, az utca hírmondója?

Írta: Nemes Péter. Beküldve: Friss hírek

Szilágyi István, alias Lópici Gáspár, az utca hírmondója nem igazán hallatja a hangját, pedig van oka panaszkodni. Fűtetlen lakásban tüdőgyulladásból nehezen épült fel a közelmúltban a  79 éves színész.

Tervei szerint hamarosan a Győri Nemzeti Színházban lép fel, ami fontos lenne számára, hiszen a nyugdíjából alig tud megélni.Szilagyi Istvan

"Engem sosem érdekelt a pénz, gazdagság és hírnév. A művészetnek adtam az életem, és mindig csak az érdekelt, hogy menyire jó egy darab, amiben játszom. Persze zavar a nélkülözés, de ha visszamehetnék az időben sem csinálnék másképp semmit."

Zenei fesztivál, Magyar Dal Napja Tatán

Írta: Thomas. Beküldve: Friss hírek

Három napos családi kikapcsolódás a tatai Öreg-tó partján, szeptember 6-8-ig.

Gyerekeknek szóló koncertekkel és egész napos családi programokkal a legkisebbeket és a játékos kedvű felnőtteket is várják szeptember 6-8-ig a tatai Öreg-tó partján megrendezésre kerülő három napos rendezvényre, és a Magyar Dal Napjára.

KÖZMÉDIA NAP ÉS SZIMFONIK LIVE 3.0

Írta: Thomas. Beküldve: Friss hírek

A tavalyi nagy siker után szeptember 7-én ismét lesz Közmédia nap a Millenáris Parkban. Lesz Tévé Maci kiállítás, állatsimogató, Süsü a sárkány előadás, és jelmezes fotózás a gyerekeknek. A felnőtteknek pedig Fábry Show, Magyarország, Szeretlek!, Család-barát, Kívánságkosár és Fölszállott a páva!