A Budavári Édes Napokon jártam

Írta: Kriszi. Beküldve: Friss hírek

Egy tematikus rendezvény esetében ha megnézzük kicsit közelebbről a dolgot, mi az ami a rendezvény középpontjában áll, sokat megtudhatunk arról, hogy a kiváncsi érdeklődők milyen élmények reményében látogatnak el a vásárra. A Budavári Édes Napokon minden a csokoládé, és egyéb hasonló finomságok körül forog. 

A csokoládé a Wikipedia szerint olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag. Ha közelebbről megnézzük, hogy milyen élmények fűznek bennünket a csokihoz, hamar rájöhetünk, hogy a csokoládé sokkal, de sokkal több ennél!

A csokoládé: Öröm, édes élet, játék. A csokoládé gyerekkorunk; a csokoládét anyu adja. A csokoládét anyu egy nagyon jó helyen tárolja, elrejtve. Vágy. Keresem. Megtalálom! Titokban eszem, meg ne lássák anyuék. Kicsi vagyok. A csoki: Bűnös élvezet. Nem szabad! Lelkiismeret-furdalás, bűntudat. Jutalom. Ha jó leszek, a Mikulás hoz! Csokitorta, születésnap! Ajándék. Kényeztetem magam. Ma szabad! Nevetek. Szeretet és élvezet a nyelvemen. Szétolvad...

Ezeket az élményeket is árulják a Budavári Édes Napokon.

A Budavári épületek között, a macskaköveken sétálva nem nehéz elhinnem, hogy egy gyerekkori, mesebeli kirakodóvásáron járok. Van folyó csokikút, kürtöskalács-sütő ember és egy kissé szürreális, nagy talpú, kék meselény aki szintén ellépked mellettem. Felkelti a figyelmemet az egyik bódéból fennhangon, az egyedülálló módon rossz csokiját népszerűsítő árus, akihez közelítve egyre több részletre derül fény, hogy csokija milyen sokféle módon "rossz": nem krémes, hanem rémes, a tároló nem hűt, hanem fűt. Nevetünk, játszunk, csokit eszünk. Személyes kedvencemmé mégis az Élet Konyha nyers vegán kézműves csokoládéi váltak: a kiállító elmondása szerint itt a csoki alapanyagait nem főzik, így elérve a különlegesen intenzív ízhatást.

Mindenkinek szeretettel ajánlom az Édes Napokon való barangolás 2013-ban, mert a csoki nem csak finom, illatos, rabul ejtő, hanem egy falat boldogság!